Sunt aici să vă ajut, iar azi mi-am propus să vin în sprijinul celor care îşi doresc să urmeze şedinţe de psihoterapie şi sunt în căutarea terapeutului potrivit.

S-ar putea să fii norocosul care reuşeşte de la prima încercare sau cel care trebuie să treacă prin mai multe experienţe pentru a se decide cu privire la specialistul cu care va lucra. Dacă eşti în cea de-a doua categorie, faci parte din majoritate astfel că încearcă să nu-ţi pierzi speranţa şi citeşte cu atenţie informaţiile de mai jos; îti vor fi de ajutor.

De regulă, atunci când diferiţi oameni ajung la concluzia că au nevoie de psihoterapie aceştia apelează la recomandări, caută specialişti care au “rating”  crescut în rândul persoanelor de încredere, îi studiază în sfera online şi după ce şi-au facut astfel temele, se regăsec faţă în faţă cu terapeutul ales. Ce influenţează demersul terapeutic astfel încât acesta să aibă uneori succes, iar alteori nu?

Iată câteva idei.

Terapia este o experienţă intimă, iar intimitatea creată în timpul şedinţelor, de către terapeut în colaborare cu clientul reprezintă un factor decisiv cu privire la eficienţa acesteia. Astfel că, după una sau mai multe şedinţe, apreciază în ce măsură te simţi parte dintr-o relaţie intimă. Interacţiunea intimă în terapie se referă la “împărtăşirea şi co-crearea de sens şi la experienţa de a fi înţeles, mai degrabă decât la un sentiment de apropiere sau căldură avut faţă de oamenii care conversează” (¹Weingarten, K. (1992) A consideration of intimate and non-intimate interaction in therapy, Family Process, 31:45-59). Terapeutul are rolul de a facilita înţelegerea reciprocă, iar în terapia de cuplu şi familială, atunci când membrii sunt în impas şi nu se mai înţeleg unii cu alţii “s-ar putea ca ei să fie mai capabili să aibă interacţiuni intime cu terapeutul” ¹, ţelul terapiei fiind acela de a crea “un domeniu al sensului împărtăşit prin dialog” ¹. Pe scurt, un sens comun care se construieşte prin dialog duce la conectarea dintre client şi terapeut.

Eşti sau nu mulţumit de receptivitatea pe care o are terapeutul faţă de temele tale. Atunci când te decizi să participi la şedinţe de terapie, faci acest lucru pe fondul unei suferinţe. Ai o serie de gânduri care te preocupă, situaţii la care nu găseşti soluţii, iar tot ceea ce nu ai nevoie în astfel de momente este un terapeut care ştie el mai bine. Alegând un terapeut care se adaptează nevoilor tale, care are flexibilitatea de a-şi modela şedinţele în funcţie de acestea, care este deschis să îţi solicite în mod obiectiv feedback-ul în raport cu modul în care ai perceput o şedinţă sau alta, creşte eficienţa demersului psihoterapeutic.

Totodată, un terapeut eficient monitorizează evoluţia clienţilor săi. Dacă sesizati cel puţin o îmbunătăţire a stării voastre în termen relativ scurt de la începutul terapiei (primele 3 – 5 şedinţe) înseamnă că cel mai probabil aţi făcut o alegere bună. Puteţi chiar solicita terapeutului vostru rezultatele monitorizării (în cazul în care aceasta a fost realizată) şi puteţi discuta pe marginea rezultatelor obţinute. Aceste discuţii pot avea efecte benefice asupra stării voastre, prin conştientizarea aspectelor care s-au schimbat şi formularea de noi ţeluri. În cazul în care aţi depăşit numărul de 5 şedinţe iar starea voastra stagnează  sau chiar s-a înrăutăţit, vă propun să discutaţi aceste aspecte obiective în cadrul proximei şedinţe. S-ar putea să ajungeţi la concluzia că nevoile voastre sunt diferite de temele pe care v-aţi concentrat, sau să găsiţi necesară măsura de a apela la un nou psihoterapeut.

Ce date sunt relevante cu privire la metoda terapeutică?  Orientările în psihoterapie sunt de mare diversitate, fiecare cu practici şi metodologii specifice. Veţi găsi astfel psihoterapeuţi cu orientare sistemică, cognitiv-comportamentală, pozitivă, integrativă, psihodramatică, etc. Dacă nu sunteţi familiar cu acest domeniu, toate aceste denumiri devin aproape irelevante şi vă pot ajuta cel mult pentru o căutare pe Google. Ceea ce însă poate să vă ajute este să identificaţi prin dialog, gradul în care terapeutul crede în metoda practicată. Reuşita terapiei este direct proporţională cu credinţa terapeutului în resursele pe care le oferă aceasta.

Cum spuneam mai devreme, în orice moment ai posibilitatea să renunţi la un psihoterapeut şi să te îndrepţi către un altul. Înainte de a lua această decizie ar putea fi interesant ca prin intermediul punctelor menţionate mai sus să evaluezi cu claritate dacă într-adevăr nu rezonezi cu terapeutul sau cu metoda practicată, nu eşti mulţumit cu rezultatele obţinute sau îţi sunt inconfortabile anumite situaţii dificile pe care ai fost pus să le înfrunţi. Procesul terapeutic nu este întotdeauna unul confortabil, deseori eşti pus faţă în faţă cu aspecte dureroase ale vieţii tale, trăite cu intensitate, iar dorinţa de a renunţa este iminentă

Iar pentru final, vă propun să analizăm pe scurt “clientul vizitator”. La fel ca în orice alt domeniu al vieţii, motivaţia personală cântăreşte mult şi în reuşita psihoterapiei. Clienţii care ajung la terapeut “împinşi de la spate”, care nu au o determinare individuală în această direcţie, cel mai probabil că nu vor experimenta nicio schimbare. Comportamentul acestora este de regulă unul defensiv, nu vor iniţia nicio interacţiune prin dialog şi vor avea o permanentă atitudine critică. Astfel, este indicat ca orice persoană să ajungă la psihoterapeut atunci când decide că işi doreşte acest lucru. Doar din acel punct înainte, cineva se poate aştepta la rezultate favorabile.